Çocukta Cinsel Gelişim Eğitimi

Çocukta cinsel gelişim eğitim ailelerin kafasını en çok kurcalayan konuların başında gelir. Bitmek bilmeyen sorular, alışık olunmayan davranışlar anne ve babaların kafalarını kurcalar. 

Çocukta cinsel gelişim eğitiminde önemli noktalardan biri yaş dönemleridir. Örneğin çocuk üç yaşına geldiğinde kız-erkek ayrımlarını fark etmeye ve cinsellik ile ilgili sorular sormaya başlar. Çocuklar bu yaşta vücutlarını tanımaktadırlar. Bu doğal bir gelişimdir. Anne paniğe kapılmamalı çocuğun sorduğu sorulara doğru cevaplar vermelidir. Cevaplar ayrıntılı, uzun, çocuğun kavrayamayacağı kadar karmaşık olmamalıdır. Sadece çocuğun sorduğu kadarı anlatılmalıdır. Çünkü çocuk her yaşta farklı sorular sorarak meraklarını giderecektir. Annenin aşırı heyecanlanması, yüzünün kızarması ve de çocuğu bu soruları sorduğu için ayıplaması, susturması sakıncalıdır. Üç yaşındaki çocuklar artık kızların ve erkeklerin cinsel organlarındaki farklılıkları anlarlar. Bu farklılıkların nedenlerini ya annelerine sorarlar ya da kafalarında fikirler geliştirirler. Kızların da erkekler gibi penisleri olduğunu onların yaptıkları bir suç sonucu kesildiğini düşünebilirler. Anneler çocuklarına kızların ve erkeklerin vücut yapılarının doğuştan böyle olduğunu söyleyebilirler.

Çocuk üç yaş civarında bebeklerin veya kendisinin nasıl meydana geldiğini sorar. Çocuğa bebeklerin annelerinin karnında oluştuğunu ve büyüdüğünü söylemek en doğrusudur.

Çocuğun yaşı ilerledikçe soruları da farklılaşacaktır. Çocuğun büyüdüğü yeri öğrenen çocuk bu defa nereden ve nasıl çıktığını sorar. Anne, annelerin bacakları arasındaki bir açıklıktan şeklinde cevap verebilir. 3-4 yaşlarındaki çocuk için yukarıdaki cevap yeterli ve doyurucudur. Daha ileri sorular sormaz ama aynı soruyu çeşitli defalar sorabilir.


Daha sonra çocuğun annenin karnına nasıl girdiğini sorar. Çocukta cinsel gelişim eğitimi artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu, anneleri daha da sıkıntıya sokan bir sorudur. Anneleri babanın durumunu açıklamak ürkütmektedir. Bu tür sorular 5 yaşından sonra sorulur. Burada annenin, bebek tohumunu babanın verdiğini söylemesi yeterlidir. Çocuk eğer bu cevapla yetinmezse bu defa, anne kızarıp bozarmadan, çocuk yapmak istediklerinde baba kendisinde olan bebek tohumunu penisi ile annenin doğum yoluna verir diyebilir. 

Anne babalar eğer çocuğa bir açıklama yapacak olursak, merakını arttırmış oluruz; diye çekinirler. Ama yanıtlamaktan kaçınılan sorular, annen in tedirginliği veya susturucu tavrı çocuğu daha meraklı ve araştırıcı hale sokar. Çocuk bu defa anne babanın odasına ani dalışlar yaparak veya banyoda onları gözetleyerek kendine yanıtlar aramaya girişir. Arkadaşlarından duyabildiği yanıtlar çocuk için ürkütücü ve korkutucu olabilir.

Çocukta cinsel gelişim eğitiminde önemli noktalardan biri de fiziksel meraktır. Çocuklar bu yaşlarda birbirlerinin vücutlarını merak ederler. Açıp bakmak isterler. Anneler böyle bir sahne ile karşılaştıklarında kızıp çocuğu azarlamamalı merak ettiğin şeyleri bana sorabilirsin demelidirler.

Özellikle çocukların anne babanın odasında yatması sakıncalıdır. Cinsel ilişkiye tanık olmak bu yaştaki çocuk için ürkütücüdür. 4-5 yaş çocuğu genellikle cinsel ilişkiyi babanın anneye saldırması olarak yorumlar.Okul öncesi çağda yoğun olan cinselliğe ilgi ilkokulun başlamasıyla azalır.

Dr. Psikolog Murat SARISOY

Randevu almak için 7/24 DANIŞMA HATLARIMIZ

Ekibimiz Hakkında Bilgi Almak İçin BİZ KİMİZ?

İzmir Psikolog – Gökyüzü Psikoterapi Enstitüsü Merkezimizin yeri için KONUM

Psikolog Dr. Murat SARISOY Hakkında Tarafsız Tavsiye Sitesinde Yazılan TAVSİYELER

Yazdığım ve basılmış kitapları görmek için KİTAPLARIM linkini inceleyiniz.

Etik, Bilimsel yaklaşımımız ve tam 30 yıllık tecrübemizle yanınızdayız…

Danışma ve Randevu Hatlarımız:

  • 0 232 464 00 60
  • 0 534 670 23 73
  • 0 554 580 25 10